Laatste Nieuws

Yad Vashem postuum uitgereikt aan echtpaar Reefhuis uit Lemele voor redden Joodse medeburgers

Aan het echtpaar Reefhuis uit Lemele is postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Dit voor de hulp die Lubbertus Reefhuis en Geertje Reefhuis-Boekel hebben geboden om Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). De uitreiking vond maandag 12 maart 2018 plaats in het gemeentehuis van Beilen, waar namens het gemeentebestuur van Ommen burgemeester Hans Vroomen vertegenwoordigd was. De onderscheiding, certificaat met medaille werd uitgereikt door Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël. Henk Reefhuis, zoon van het overleden echtpaar nam de onderscheiding in ontvangst.

 

De in Gouda wonende Henk Reefhuis bedankte in zijn toespraak met name de bewoners van Lemele, die als het ware een ring van bescherming boden aan het verzet. De familie Reefhuis gaf

 

 in de oorlog onderdak aan Annemie van Zuilen. Zij was speciaal voor deze plechtigheid uit Canada waar ze nu woont overgekomen. Het weerzien van Annemie en de zoon van de familie Reefhuis was heel emotioneel.

 

Annemie van Zuiden was 4 jaar toen de oorlog begon. Zij en haar ouders waren Joods en woonden in Beilen. Tijdens de angstige oorlogsjaren moest ook Annemietje onderduiken om uit handen te blijven van de verachte Duitse bezetter. Dat gebeurde op tal van adressen. Het laatste adres waar ze verbleef tot aan de bevrijding was bij de familie Reefhuis aan de Lemelerweg 42 in Lemele. Ze kwam hier aan in 1944 en werd gebracht door Niek Viëtor. De periode in Lemele herinnert Annemie als veilig en liefdevol bij het gastgezin Lubbertus Reefhuis en Geertje Reefhuis-Boekel. Voor de hulp die het echtpaar Reefhuis bood, om zo Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden, heeft de Ambassade van Israël postuum de Yad Vashem onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' toekend.

 

Gemeente Ommen

De in Lemele (gemeente Ommen) geboren Lubbertus Reefhuis trouwde op 55-jarige leeftijd op 22 juni 1944 met de 43-jarige Geertje Boekel. Zij was onderwijzers aan de lagere school in Lemele. Reefhuis was werkzaam als ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Ommen. Hij woonde op de boerderij bij het gezin van zijn halfbroer Jan Stoeten en Jennigje Dankelman. Juffrouw Geertje Boekel liet omstreeks 1938-1939 een huis bouwen aan de Lemelerweg in Lemele. Een mooie woning met een rieten dak. Vanaf 1923 woonde zij eerst in de tot woonhuis verbouwde openbare school, ook aan de Lemelerweg. Toen zij trouwde met Lubbertus Reefhuis betrok het echtpaar het nieuwe huis aan de Lemelerweg. Als gemeente-ambtenaar kon Reefhuis zich tijdens de oorlog dienstig maken om bijvoorbeeld persoonsbewijzen of bonkaarten voor onderduikers te bemachtigen. Iedereen kon altijd bij hem terecht als er iets geregeld moest worden op ambtelijk gebied voor de inwoners van Lemele.

Het echtpaar Reefhuis nam de jonge Annemietje op in hun gezin. Om Annemie met haar Joodse kenmerken niet op te laten vallen kreeg ze roodgeverfd haar en de schuilnaam: “Tineke de Vries”. Als “Tineke” speelde ze met enkele betrouwbare buurkinderen, waaronder Hennie Stoeten. Onderwijs kreeg ze thuis van haar gastmoeder. Zondags ging ze mee naar de kerk. Voor korte tijd kwam er een nog een meisje in bij het gezin Reefhuis. Er werd haar verteld dat het om een vluchteling uit Rotterdam ging, maar Annemietje heeft haar echte identiteit nooit gekend. Na de oorlog vertelde haar gastgezin dat er meer mensen in een van de slaapkamers boven waren verstopt. Echter, Annemie heeft ze nooit opgemerkt. Annemie bleef na de oorlog in contact met haar redders, althans tot ze in 1958 trouwde.

 

Yad Vashem

Annemie Viessing-van Zuilen heeft de Yad Vashem voor de familie Reefhuis aangevraagd. Dit als dank voor alles wat voor haar is gedaan. De Ambassade van Israël heeft postuum de Yad Vashem onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' toegekend en uitgereikt. De Yad Vashem wordt toegekend aan hen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse medeburgers hebben gered.

 

Lemele

In Lemele was ds. H. Berkhof als plaatselijke predikant van de hervormde kerk actief betrokken bij het verzetswerk. Hij had zijn opleiding voor de oorlog in Berlijn had gehad en begreep tijdig wat de nazi’s van plan waren. In een volle kerk vertelde hij de Lemele’s kerkgangers dat het je plicht was de medemens in nood bij te staan. De dominee regelde het onderbrengen van vooral Joden. Onder leiding van zijn plaatsgenoot H. Groten hadden ook A.J.Immink en L.Reefhuis hierin een groot aandeel. Er werd niet alleen hulp geboden aan Joden en andere onderduikers maar ook aan bemanning van gecrashte Engelse vliegers.

 

Kinderen

Het helpen onderduiken van kinderen verliep via Ankie Stork uit Nijverdal die regelmatig naar Lemele fietste met achterop een kind. Ankie was 22 jaar oud en ze trad op namens het Utrechts Kindercomité onder de schuilnaam Ankie van Delden. In Lemele fietste ze dan naar boerenfamilies in Lemele, Dalmsholte of Archem die deel uitmaakten van het ‘Lemels Convent’ en overlegde daar bij welk gezin in Lemele ze het kind kon brengen. In het destijds 790 zielen tellende dorp zijn op die manier tientallen kinderen ondergebracht. Soms moesten de haren gebleekt worden als het kind te donker was. In Lemele werden tientallen kinderen opgevangen. Dit alles gebeurde dan ook met groot gevaar voor eigen veiligheid. Dankzij dit dappere werk hebben meer dan 30 kinderen en ook volwassenen hun leven te danken. Meerdere personen in Lemele zijn daarvoor reeds onderscheiden. Berkhof, Groten, Immink en Reefhuis zijn ook in Lemele geëerd met een straatnaam.

Lubbertus Reefhuis  overleed op 8 juli 1963 op 74-jarige leeftijd. Reefhuis is 34 jaar kerkvoogd van de kerk in Lemele geweest. Uit het huwelijk met Geertje Boekel is een nog in leven zijnde zoon geboren: Hendrikus (Henk) Reefhuis, geboren op 28 maart 1946.

 

Datum: 17-03-2018 09:23 Bron: Lemele.info
Paasbrunch Overijssel

Zoekt u een Paasbrunch in Overijssel op een bijzondere locatie? Aan de voet van de Lemelerberg vindt u het knusse gezellige Boscafé. Kom hier 1e Paasdag op 1 april, een heerlijke paasbrunch uit de streek nuttigen. Ook geschikt voor kinderen. Naast lekkers op het buffet kunnen kinderen buiten bij de kachel broodjes bakken en marshmallows roosteren.  Voor meer informatie deze link: https://www.lemeleresch.nl/paasbrunch-overijssel/

Datum: 15-03-2018 21:38 Bron: Lemele.info
Lemele houdt schade beperkt tegen aanstaande kampioen PH (0-2)

Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen de aanstaande kampioen PH op het programma. Met 36 punten uit 12 wedstrijden en een doelsaldo van 91 doelpunten voor en 10 tegen staat PH fier bovenaan in 4D. In Almelo werd er eerder dit seizoen kansloos verloren met 8-0 en hadden we geen moment grip op het snelle veldspel van 1 van de beste 4e klassers van ons land. Lees hier verder

Datum: 15-03-2018 21:33 Bron: Lemele.info
concert Kunst Na Arbeid

Op vrijdag 16 maart as. houdt Kunst Na Arbeid haar jaarlijkse concert .  Dit jaar zal het thema van het concert zijn: “van barok tot Borsato”.  Het orkest en de drumband zullen u meenemen in de lange muziekgeschiedenis. Startend met bekende klassieke deuntjes om u langzamerhand mee terug te nemen naar de populaire nummers uit het heden. Denk hierbij aan: Evolution of pop, Baroque suite, Queen, Marco Borsato & Shirley Bassey. Klassiekers en bekende popsongs die iedereen herkent. Het belooft een muzikaal spektakel te worden met veel verschillende muziekstijlen. Het orkest staat onder leiding van Gert Wagenaar en de drumband staat onder leiding van Martin van der Veen. U bent allen van harte welkom in Zaal Dijk te Lemele, het concert begint om 19.30 en de toegang is, zoals u gewend bent, gratis.

Datum: 15-03-2018 21:31 Bron: Lemele.info
Beste leden en niet leden, gaan jullie mee naar FC Twente - Willem II op zaterdag 17 maart om 18:30?

FC Twente kan de steun goed gebruiken, jij beleeft een geweldige ervaring in een sfeervol stadion en je helpt S.C. Lemele financieel en met nieuwe ballen. Ga met jouw team, jouw vrienden of jouw familie. Iedereen mag mee! Geef je zo snel mogelijk op via een mail naar jeugdbestuur@sclemele.nl Voor meer informatie volg deze link.

Datum: 06-03-2018 21:55 Bron: Lemele.info
IJsbaan de Kikkerpoel is weer geopend

Haal je schaatsen maar uit het vet, want de ijsmeester heeft het ijs van de Kikkerpoel in Lemele weer goed gekeurd. Vanaf morgen kan er weer worden geschaatst. Wij wensen jullie veel ijspret!

Datum: 28-02-2018 20:35 Bron: Lemele.info
Lemele haalt eerste driepunter in 2018 uit Sibculo (2-3)

Eerder dit seizoen werd er een zeer zwaar bevochten 1-0 overwinning behaald op de ploeg van trainer Jorden Abel. Na die wedstrijd kwam de ploeg uit Sibculo op stoom en wist toen in 5 wedstrijden 13 punten bij elkaar te spelen. Onze zeer jonge ploeg presteert nog een stuk wisselvalliger. We voetballen steeds beter, maar missen nog te vaak de overtuiging om wedstrijden echt te beslissen. Vandaag een mooie kans om als team ouderwets de mouwen op te stropen en de strijd met de thuisploeg aan te gaan. Topkeeper Ruan kende wat fysieke problemen in de aanloop van de wedstrijd, waardoor onze leider en manusje-van-alles Frank van Leusen zijn scheenbeschermers en werkhandschoenen tevoorschijn had getoverd om eventueel in te kunnen vallen. Een heldendaad, maar achteraf  was een ieder blij dat Ruan gewoon kon spelen Lees hier verder

Datum: 19-02-2018 22:00 Bron: Lemele.info
Nieuw bestuurslid gezocht!

Vind jij het fijn wonen in Lemele of het buitengebied van Lemele. Denk jij: dat zou eigenlijk nog wel beter kunnen. Wil jij wel wat doen voor het dorp en de omgeving waar je woont. Dan kunnen wij je goed gebruiken. Plaatselijk Belang Lemele is op zoek naar een jonge enthousiaste vrouw/man die wel wat tijd over heeft en zich in wil zetten voor een fijn woon- en leefklimaat in Lemele.  Lijkt het je wat of wil je meer weten: stuur een bericht via Facebook of een mail naar info@PBLemele.nl

Datum: 22-01-2018 20:07 Bron: Lemele.info